@misc{eprints61391, month = {Pebruari}, title = {PENAPISAN ISOLAT MIKROBA PENGHASIL BACTERIAL NANOCELLULOSE (BNC)}, author = {1517011121 HANI CHINTIA RAMADANI}, address = {UNIVERSITAS LAMPUNG}, publisher = {FAKULTAS MATEMATIKA DAN ILMU PENGETAHUAN ALAM}, year = {2022}, url = {http://digilib.unila.ac.id/61391/}, abstract = {Bacterial Nanocellulose (BNC) is a linear polysaccharide consisting of D-glucopyranose monomers linked by 1,4-glycosidic linkages. BNC can be produced from various sources, one of which is from bacteria in rotten fruits. This study aimed to obtain BNC-producing microbial isolates from rotten fruits and to obtain the best isolates for BNC production. The methods used in this study were microbial isolation from rotten fruit with Hestrin-Schramm (HS) solid medium, selection on GEY (Glucose Ethanol Yeast) medium, and selection by liquid HS medium. The isolation results obtained five candidate isolates, namely 6-Pi-3-1, 8-Pr-5-2, 9-Pr-2-1, 1-Sri-6-3, and 7-Sa-2-1. One isolate, namely 1-Sri-6-3 obtained from rotten srikaya fruit was selected as the best isolate. BNC production by using isolate 1-Sri-6-3 with a fermentation period of 14 days, obtained a thin white pellicle sheet. The maximum capability of BNC production and the characterization of the resulted product will be investigated further. Keywords: Bacterial Nanocellulose (BNC), Rotten fruit, Hestrin-Schramm (HS) Bacterial Nanocellulose (BNC) merupakan polisakarida linier yang terdiri dari monomer {\ensuremath{\beta}}-D-glukopiranosa yang dihubungkan oleh hubungan {\ensuremath{\beta}}-1,4-glikosidik. BNC dapat diproduksi dari berbagai sumber, salah satunya yaitu dari bakteri yang terdapat pada buah-buahan busuk. Tujuan penelitian ini yaitu mendapatkan isolat mikroba penghasil BNC dari buah-buahan busuk dan mendapatkan isolat terbaik untuk produksi BNC. Metode yang digunakan pada penelitian ini yaitu isolasi mikroba dari buah-buahan busuk dengan medium padat Hestrin-Schramm (HS), seleksi pada medium GEY (Glucose Ethanol Yeast), dan seleksi medium HS cair. Hasil isolasi diperoleh lima isolat kandidat yaitu isolat 6-Pi-3-1, 8-Pr-5-2, 9-Pr-2-1, 1-Sri-6-3, dan 7-Sa-2-1. Satu isolat yaitu isolat 1-Sri-6-3 yang diperoleh dari buah srikaya busuk terpilih sebagai isolat terbaik. Produksi BNC menggunakan isolat 1-Sri-6-3 dengan masa fermentasi selama 14 hari, diperoleh lembaran pelikel tipis berwarna putih. Kemampuan produksi BNC secara maksimal dan karakterisasi produk yang dihasilkan akan diteliti lebih lanjut. Kata Kunci : Bacterial Nanocellulose (BNC), Buah busuk, Medium Hestrin-Schramm (HS)} }