title: ANALISIS PENGEMBANGAN AGROINDUSTRI BERBASIS JERUK DI KABUPATEN PESAWARAN creator: DIMYATI, 2024051013 subject: 630 Pertanian dan teknologi yang berkaitan description: Pesawaran Regency is a citrus development area in Lampung Province. The development of citrus agro-industry will provide added economic value and improve social commodities as well as encourage the growth of agro-industry in Pesawaran Regency. The purpose of this study was to determine the type of product and location of potential citrus-based agro-industry and to analyze the feasibility of establishing the selected citrus-processed agro-industry in Pesawaran Regency in terms of technical and technological aspects, financial aspects and sensitivity analysis. This research was conducted in Pesawaran Regency. The research involved the Pesawaran Regency local government agency or agency, business actors, citrus farmers and researchers from the University of Lampung. The research method used is survey and interview methods. The data obtained were analyzed in stages using the Bayes method and a business feasibility analysis was carried out. The results showed that citrus-based agro-industry products that have the potential to be developed in Pesawaran Regency are orange juice with the highest Bayes value of 4.03, citrus-based agro-industry locations in Pesawaran Regency, namely Tegineneng District with the highest Bayes value of 4.04, orange juice agro-industry in Pesawaran Regency Pesawaran meets the business feasibility criteria, namely the NPV of Rp. 3,790,203,477,94, B/C ratio of 5,39, PBP for 2 years 3 months and IRR of 85,16%, the results of the calculation of sensitivity analysis of citrus juice agroindustry in Pesawaran Regency can still be said to be feasible if there is an increase in raw materials of 10 %. Keywords: agroindustry, citrus, product and location, feasibility analysis. Kabupaten Pesawaran merupakan kawasan pengembangan jeruk di Provinsi Lampung. Pengembangan agroindustri jeruk akan memberikan nilai tambah ekonomi dan meningkatkan sosial komoditas serta mendorong tumbuhnya agroindustri di Kabupaten Pesawaran. Tujuan penelitian ini adalah menentukan jenis produk dan lokasi agroindustri berbasis jeruk yang potensial serta menganalisis kelayakan pendirian agroindustri olahan jeruk terpilih di Kabupaten Pesawaran ditinjau dari aspek teknis dan teknologi, aspek finansial dan analisis sensitivitas. Penelitian ini dilakukan di Kabupaten Pesawaran. Penelitian melibatkan dinas atau instansi pemerintahan daerah Kabupaten Pesawaran, pelaku usaha, petani jeruk serta peneliti dari Universitas Lampung. Metode penelitian yang digunakan adalah metode survei dan wawancara. Data yang diperoleh dianalisis secara bertahap dengan menggnakan metode bayes dan dilkakukan analisis kelayakan usaha. Hasil penelitian diperoleh produk agroindustri berbasis jeruk yang potensial untuk dikembangkan di Kabupaten Pesawaran yaitu jus jeruk dengan nilai bayes tertinggi sebesar 4,03, lokasi agroindustri berbasis jeruk di Kabupaten Pesawaran yaitu Kecamatan Tegineneng dengan nilai bayes tertinggi sebesar 4,04, agroindustri jus jeruk di Kabupaten Pesawaran memenuhi kriteria kelayakan usaha yaitu NPV sebesar Rp. 3.790.203.477,94, rasio B/C sebesar 5,39, PBP selama 2 tahun 3 bulan dan IRR sebesar 85,16%, hasil perhitungan analisis sensitivitas agroindustri jus jeruk di Kabupaten Pesawaran masih dapat dikatakan layak bila terjadi kenaikan bahan baku sebanyak 10%. Kata kunci : agroindustri, jeruk, produk dan lokasi, analisis kelayakan. date: 2022-07-02 type: Tesis type: NonPeerReviewed format: text identifier: http://digilib.unila.ac.id/64581/1/ABSTRAK.pdf format: text identifier: http://digilib.unila.ac.id/64581/3/TESIS%20FULL.pdf format: text identifier: http://digilib.unila.ac.id/64581/2/TESIS%20TANPA%20PEMBAHASAN.pdf identifier: DIMYATI, 2024051013 (2022) ANALISIS PENGEMBANGAN AGROINDUSTRI BERBASIS JERUK DI KABUPATEN PESAWARAN. Masters thesis, UNIVERSITAS LAMPUNG. relation: http://digilib.unila.ac.id/64581/