<> "The repository administrator has not yet configured an RDF license."^^ . <> . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET "^^ . "ABSTRACT \r\n \r\nFORMULATION OF CORN FLOUR AND AFRICAN CATFISH (Clarias\r\ngariepinus) IN THE MAKING OF NUGGETS \r\n \r\n \r\nBy \r\n \r\n \r\nINDAH WIDORETNO \r\n \r\nThe aim of the study was to determine the effect of the formulations of corn flour\r\nand catfish on the sensory and chemical characteristics of nuggets, and to obtain\r\nthe best formulations of corn flour and catfish on fish nuggets. This study was\r\narranged in a Completely Randomized Block Design with a single factor\r\nconsisting of 6 levels and 4 replications. The formulations of corn flour and\r\ncatfish in the manufacture of fish nuggets were: P0 (10 g and 190 g as controls),\r\nP1 (10 g and 190 g), P2 (20 g and 180 g), P3 (30 g and 170 g), P4 (40 g and 160\r\ng), and P5 (50 g and 150 g). Observations of sensory properties were carried out\r\nby scoring and hedonic tests and chemical properties tests. The homogeneity of\r\nthe data was tested by the Bartlett test, the addition of the data by the Tuckey test.\r\nThe data were analyzed by variance to determine the effect between treatments,\r\nfurther test with the Least Significant Difference (LSD) test at 5% and 1% levels.\r\nThe results showed that the formulation of corn flour and catfish significantly\r\naffected the sensory properties (texture, taste, and overall acceptability) and\r\nchemical properties (ash content, fiber content, fat content, protein content, and\r\ncarbohydrate content). The best fish nuggets are P3 on cooked nuggets having a\r\ntexture score of 7.62 (slightly dense and somewhat compact, taste score 7.08\r\n(typical of fish), color score of 6.64 (brown yellow) aroma score of 6.88 (less\r\ntypical of fish) and overall acceptance of 7.27 (likes), as well as the chemical\r\nproperties of the best half-cooked nuggets having a moisture content of 74.70%,\r\nash content of 1.27%, protein content of 8.61%, and 2.08% fat content, fiber\r\ncontent 1.22% crude and 12.09% carbohydrate content. \r\n\r\nKeywords: catfish, fish nuggets, corn flour\r\n \r\n \r\nABSTRAK \r\n\r\n \r\nFORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET \r\n\r\n \r\nOleh\r\n \r\nINDAH WIDORETNO\r\n \r\nPenelitian bertujuan untuk mengetahui pengaruh formulasi tepung jagung dan\r\nikan lele terhadap karakteristik sensori dan kimia nugget, serta mendapatkan\r\nformulasi tepung jagung dan ikan lele terbaik pada nugget ikan. Penelitian ini\r\ndisusun dalam Rancangan Acak Kelompok Lengkap (RAKL) dengan faktor\r\ntunggal yang terdiri dari 6 taraf dan 4 kali ulangan. Formulasi tepung jagung dan\r\nikan lele dalam pembuatan nugget ikan yaitu : P0 (10 g dan 190 g sebagai\r\nkontrol), P1 (10 g dan 190 g), P2 (20 g dan 180 g), P3 (30 g dan 170 g), P4 (40 g\r\ndan 160 g), dan P5 (50 g dan 150 g). Pengamatan sifat sensori dilakukan dengan\r\nuji skoring dan uji hedonik serta uji sifat kimia. Homogenitas data diuji dengan uji\r\nBartlett, kemenambahan data dengan uji Tuckey. Data di dianalisis sidik ragam\r\nuntuk mengetahui pengaruh antar perlakuan, uji lanjut dengan uji Beda Nyata\r\nTerkecil (BNT) taraf 5% dan 1%. Hasil penelitian menunjukkan bahwa formulasi\r\ntepung jagung dan ikan lele berpengaruh nyata terhadap sifat sensori (tekstur,\r\nrasa, dan penerimaan keseluruhan) serta sifat kimia (kadar abu, kadar serat, kadar\r\nlemak, kadar protein, dan kadar karbohidrat). Nugget ikan terbaik adalah P3 pada\r\nnugget matang memiliki skor tekstur 7,62 (agak padat dan agak kompak, skor rasa\r\n7,08 (khas ikan), skor warna 6,64 (kuning kecoklatan) skor aroma 6,88 (kurang\r\nkhas ikan) dan penerimaan keseluruhan 7,27 (suka), serta sifat kimia nugget\r\nsetengah matang terbaik mempunyai kadar air sebesar 74,70%, kadar abu 1,27%,\r\nkadar protein 8,61%, dan kadar lemak 2,08%, kadar serat kasar 1,22% dan kadar\r\nkarbohidrat 12,09%. \r\n \r\n\r\nKata kunci: ikan lele dumbo, nugget ikan, tepung jagung.\r\n "^^ . "2022-02-09" . . . . . "FAKULTAS PERTANIAN"^^ . . . . . . . "1654051014"^^ . "Indah Widoretno"^^ . "1654051014 Indah Widoretno"^^ . . . . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (File PDF)"^^ . . . "ABSTRAK.pdf"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (File PDF)"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (File PDF)"^^ . . . "SKRIPSI FULL TANPA BAB PEMBAHASAN.pdf"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "indexcodes.txt"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "indexcodes.txt"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "lightbox.jpg"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "preview.jpg"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "medium.jpg"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "small.jpg"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "lightbox.jpg"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "preview.jpg"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "medium.jpg"^^ . . . "FORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias\r\ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET (Other)"^^ . . . . . . "small.jpg"^^ . . "HTML Summary of #66147 \n\nFORMULASI TEPUNG JAGUNG DAN IKAN LELE DUMBO (Clarias \ngariepinus) PADA PEMBUATAN NUGGET \n\n" . "text/html" . . . "630 Pertanian dan teknologi yang berkaitan" . .