%0 Thesis %9 Masters %A DEA , AYU LARASATI %B FAKULTAS PERTANIAN %D 2024 %F eprints:78112 %I UNIVERSITAS LAMPUNG %P 2147483647 %T ANALISIS KELAYAKAN DAN STRATEGI PENGEMBANGAN AGROINDUSTRI TELUR ASIN AYAM RAS ROASTED FLAVOUR DI PROVINSI LAMPUNG %U http://digilib.unila.ac.id/78112/ %X The aim of this research is to analyze the feasibility and strategy for developing the salted egg agro-industry for purebred chickens in Lampung Province. Type of quantitative descriptive research. Data collection will be carried out in May - July 2023. The research location for the feasibility analysis and development strategy for agro-industry based on purebred chicken salted eggs will be carried out in Lampung Province. The research method used is a survey method and interviews with experts related to determining the feasibility analysis and strategy for developing agro-industry based on purebred chicken salted eggs. Determining the location of the salted egg agro-industry for purebred chickens in Lampung Province will use the Exponential Comparison Method (MPE). Development strategy with internal, external factor analysis and SWOT analysis. The location of the selected breed of salted egg agro-industry is South Lampung Regency, Jati Agung District with a total value (TN) Exponential Comparison Method (MPE) of 15.763177. Based on analysis of market and marketing, technical and technological, and financial aspects of the salted egg agro-industry, purebred chickens meet the business feasibility criteria, namely a positive NPV of IDR 77,301,102, Payback Period 3 years 1 month, IRR greater than the 6% discount factor, namely 32.76 % and the B/C ratio value is greater than 1, namely 1.08. The strategy used to develop the salted egg agro-industry for purebred chickens is an aggressive strategy, namely by utilizing all strengths to seize and exploit opportunities as much as possible. Keywords: Feasibility Analysis, Agroindustry, Chicken Eggs Tujuan penelitian ini untuk menganalisis kelayakan dan strategi pengembangan agroindustri telur asin ayam ras di Provinsi Lampung. Jenis penelitian deskriptif kuantitatif. Pengambilan data dilakukan pada bulan Mei - Juli 2023. Lokasi penelitian analisis kelayakan dan strategi pengembangan agroindustri berbasis telur asin ayam ras akan dilaksanakan di Provinsi Lampung. Metode penelitian yang digunakan adalah metode survei dan wawancara dengan para pakar yang berkaitan dengan penentuan analisis kelayakan dan strategi pengembangan agroindustri berbasis telur asin ayam ras. Penentuan lokasi agroindustri telur asin ayam ras di Provinsi Lampung akan menggunakan Metode Perbandingan Eksponensial (MPE). Strategi pengembangan dengan analisis faktor internal, eksternal dan analisis SWOT. Lokasi agroindustri telur asin ayam ras terpilih adalah Kabupaten Lampung Selatan, Kecamatan Jati Agung dengan total nilai (TN) Metode Perbandingan Eksponensial (MPE) adalah 15,763177. Berdasarkan analisa aspek pasar dan pemasaran, teknis dan teknologi, serta finansial agroindustri telur asin ayam ras memenuhi kriteria kelayakan usaha yaitu NPV bernilai positif sebesar Rp77.301.102 , Payback Period 3 tahun 1 bulan, IRR lebih besar dari discount factor 6% yaitu 32,76% serta nilai B/C ratio lebih besar dari 1 yaitu 1,08. Strategi yang dilakukan untuk pengembangan agroindustri telur asin ayam ras adalah strategi agresif yaitu dengan memanfaatkan seluruh kekuatan untuk merebut dan memanfaatkan peluang sebesar-besarnya. Keyword: Analisis Kelayakan, Agroindustri, Telur Ayam