<> "The repository administrator has not yet configured an RDF license."^^ . <> . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU"^^ . "Speculaas biscuits was a type of biscuit made from wheat flour, known for their\r\ndistinctive spice flavors, such as cinnamon, ginger, and other spices. Wheat flour can\r\nbe substituted with yellow pumpkin flour to enhance its utilization. This study aims to\r\ndetermine the effect of substituting yellow pumpkin flour and wheat flour on the\r\nphysicochemical and sensory properties of spekulas biscuits and to identify the optimal\r\nformulation of yellow pumpkin flour and wheat flour for making spekulas biscuits. The\r\nresearch was designed using a Completely Randomized Block Design (CRBD) with\r\nsix treatments and four replications. The treatment involved different concentrations of\r\nyellow pumpkin flour: A0 (0%), A1 (10%), A2 (20%), A3 (30%), A4 (40%), and A5\r\n(50%). Data were analyzed using Bartlett's test and Tukey's test, followed by variance\r\nanalysis (ANOVA) and a 5% Honest Significant Difference (HSD) test. Based on the\r\nstudy results, the best spekulas biscuit formulation was A1 (90% wheat flour: 10%\r\nyellow pumpkin flour), with scoring test results including color (4.22, yellow biscuit),\r\naroma (3.75, slightly characteristic of yellow pumpkin), and texture (3.94, crunchy).\r\nHedonic test results for overall acceptance scored 4.24 (highly liked). Physical analysis\r\nshowed a texture of 1022.31 gf and moisture content of 1.81%. Chemical analysis\r\nindicated protein content of 8.54%, fat content of 26.65%, ash content of 1.08%,\r\ncarbohydrate content of 61.92%, and beta-carotene content of 0.2987 mg/100 g.\r\nKeywords : Speculaas biscuits, yellow pumpkin flour, wheat flour\r\n\r\nBiskuit spekulas merupakan biskuit yang terbuat dari tepung terigu dan dikenal dengan\r\nrasa rempah khas seperti kayu manis, jahe, dan rempah lainnya. Tepung terigu dapat\r\ndisubsitusikan dengan tepung labu kuning untuk meningkatkan pemanfaatan tepung\r\nlabu kuning. Tujuan penelitian ini adalah mengetahui pengaruh subsitusi tepung labu\r\nkuning dan tapung terigu terhadap sifat fisikokimia dan sensori biskuit spekulas, dan\r\nmemperoleh formulasi terbaik dari tepung labu kuning dan tepung terigu pada\r\npembuatan biskuit spekulas. Penelitian disusun dalam Rancangan Acak Kelompok\r\nLengkap (RAKL) dengan enam perlakuan dan empat ulangan. Perlakuan konsentrasi\r\ntepung labu kuning terdiri dari 6 taraf, yaitu A0 (0%), A1 (10%), A2 (20%),A3 (30%),\r\nA4 (40%), dan A5 (50%). Data dianalisis menggunakan uji Bartlett dan uji Tuckey,\r\ndilanjutkan dengan analisis sidik ragam (ANOVA), dan uji lanjut BNJ (Beda Nyata\r\nJujur) pada taraf 5%. Berdasarkan hasil penelitian, biskuit spekulas terbaik adalah\r\nperlakuan A1 (90% tepung terigu : 10% tepung labu kuning) dengan skor uji skoring\r\nyang meliputi warna 4,22 (kuning biskuit), aroma 3,75 (agak khas labu kuning), tekstur\r\n3,94 (renyah); uji hedonik yang meliputi penerimaan keseluruhan 4,24 (sangat suka);\r\nanalisis fisik yang meliputi fisik tekstur 1022,31gf, kadar air 1,81%; uji kimia yang\r\nmeliputi kadar protein 8,54%, kadar lemak 26,65%, kadar abu 1,08%, kadar\r\nkarbohidrat 61,92%, serta beta karoten 0,2987 mg/100 g.\r\nKata kunci : Biskuit spekulas, tepung labu kuning, tepung terigu"^^ . "2024-11-19" . . . . . "FAKULTAS PERTANIAN"^^ . . . . . . . "ARIESTAMA "^^ . "M. SENNA "^^ . "ARIESTAMA M. SENNA "^^ . . . . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (File PDF)"^^ . . . "ABSTRAK.pdf"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (File PDF)"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (File PDF)"^^ . . . "SKRIPSI TANPA BAB PEMBAHASAN.pdf"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "lightbox.jpg"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "preview.jpg"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "medium.jpg"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "small.jpg"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "indexcodes.txt"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "indexcodes.txt"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "lightbox.jpg"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "preview.jpg"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "medium.jpg"^^ . . . "FORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU\r\nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU (Other)"^^ . . . . . . "small.jpg"^^ . . "HTML Summary of #80670 \n\nFORMULASI BISKUIT SPEKULAS BERBAHAN DASAR TEPUNG LABU \nKUNING (Cucurbita moschata) DAN TEPUNG TERIGU\n\n" . "text/html" . . . "630 Pertanian dan teknologi yang berkaitan" . .